Sterker nog, autofagie kan enge ziektes voorkomen. Ik ga het je allemaal vertellen.
Autofagie betekend letterlijk zelfvertering, dat klinkt ook niet zo lekker, maar het word je zo allemaal duidelijk hoe het zit.
In ons lichaam hebben we naast gezonde cellen ook cellen die beschadigd zijn. Deze beschadiging kan komen doordat onze celorganen soms anders werken dan we willen. Cellen die verhongeren (even wat minder voeding krijgen) plegen autofagie (eten zichzelf op) om bouwstoffen opnieuw te gebruiken. Op deze manier worden de beschadigde cel onderdelen netjes opgeruimd. Ook ongewenste bacteriën worden op die manier verwijderd. Autofagie bepaalt daarom voor een groot deel de gezondheid van onze cellen. En dat is de basis voor een gezonder lichaam.
Hoe kun je er voor zorgen dat jouw lichaam autofagie gaat inzetten om beschadigde cel onderdelen en ongewenste bacteriën op te ruimen?
Hou je vast, want hier komt het! Gewoon minder vaak eten! Dit willen we natuurlijk niet horen; minder vaak eten. Nee, ons is al jaren geleerd, je moet de motor laten draaien, je moet vaak kleine beetjes eten, dat is het beste voor je gezondheid. Nou nee dus, helaas.
Hoe zit het dan? Ten eerste veroorzaakt elke maaltijd (of eigenlijk elk eetmoment) een reactie van je immuunsysteem, een ontstekingsreactie. Dat is normaal omdat er bij elke hap ongewenste bacteriën binnen kunnen dringen. Hoe vaker je gaat eten, hoe lastiger het wordt voor je immuunsysteem om de ontstekingsreactie te beëindigen. Ja, en voor je het weet heb je dan een chronische ontsteking in je lichaam, waar je overigens niets van hoeft te merken. Chronische ontstekingen zijn het begin van heel veel aandoeningen zoals diabetes, hoog cholesterol, hoge bloeddruk, slaapproblemen, spier- en gewrichtsklachten en andere welvaartsaandoeningen.
Ten tweede weten we inmiddels door het werk van de Japanner Yoshinori Ohsumi, dat door minder vaak te eten het lichaam in staat gesteld wordt om kapotte cel onderdelen te vervangen of te repareren. Deze Japanner heeft zelfs de Nobelprijs gewonnen voor zijn theorie over autofagie.
Ten derde is het belangrijk dat je op de momenten dat je wel eet (twee maaltijden per dag) zoveel mogelijk goede en volwaardige voedingsstoffen binnen moeten krijgen. Witte puntjes met hagelslag of ontbijtkoek bevatten geen volwaardige voedingsstoffen! Als je volwaardige voeding eet (zoals de natuur het bedoeld heeft), verdwijnt overigens de behoefte aan tussendoortjes vanzelf en zal je ervan verstelt staan hoe makkelijk het eigenlijk is. Ook zal je ontdekken dat je je veel fitter gaat voelen!
Niet iedereen kan meteen overschakelen van een leefstijl met drie maaltijden en drie tussendoortjes (bestaande uit snelle koolhydraten) naar een eetpatroon van één of twee maaltijden per dag. Maar toch zou dat ideaal zijn voor je gezondheid. Begin dus eerst maar eens met het weglaten van de tussendoortjes. Als dat niet meteen lukt, kun je ook beginnen met het uitkiezen van volwaardige snacks, zoals een handje nootjes, wat fruit of groentesnacks.
Als dat eenmaal lukt, kun je langzaam maar zeker de overvloed uit je leven vervangen door af en toe wat schaarste. En dat betekent niet dat je jezelf moet gaan uithongeren, want dat hou je niet vol en is ook helemaal niet nodig. Je eet een normale hoeveelheid voeding, alleen je verdeelt dit alleen over minder eetmomenten per dag. De maaltijden die je eet zijn dus iets groter en volwaardig qua voedingsstoffen. Dus bij iedere maaltijd volwaardige eiwitten (vis, vlees, ei, peulvruchten, zuivel, etc.) vetten (olijfolie, roomboter, lijnzaadolie, etc.) en koolhydraten (groente en fruit). Overigens heeft autofagie niets te maken met afvallen, ook slanke mensen hebben veel baat bij deze manier van eten.
Om de maaltijden aan te vullen met volwaardige voedingsstoffen is het inzetten van zeewiersupplementen een uitstekende mogelijkheid. Zeewier bevat veel eiwitten om nieuwe cel onderdelen te maken, maar ook mineralen die nodig zijn voor het afvoeren van de afvalstoffen die vrij komen in je lichaam.
Verwarrend hè, die nieuwe inzichten. Ja, ik moest er ook aan wennen. Maar weet je? Als de oude aanpak nu geweldig zou werken, dan hoef je natuurlijk niks te doen. Als we allemaal gezond zouden zijn op een dieet met 6 eetmomenten die vooral bestaan uit snelle suikers, dan moeten we vooral zo doorgaan. Maar helaas, het blijkt niet zo te zijn. Diabetes rijst de pan uit, de welvaartsziekten worden alleen maar erger. Het is dus tijd voor een nieuwe aanpak.
Wil je meer weten over autofagie en je leefstijl aan gaan passen waardoor ook jouw lichaam autofagie gaat inzetten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of heb je het geprobeerd, maar lukt het nog niet helemaal lekker? Ik kan jou hiermee helpen, laat het mij weten, dan gaan we samen aan de slag!
Bron: Yvonne van Stigt
Top