Dit zegt één van de belangrijkste Nederlandse experts op dit gebied van vitamine K, biochemicus dr. Cees Vermeer.

 

Laat staan als je roker bent, dan heb je een dubbele uitdaging!

 

Door tekort aan vitamine K loopt 40 procent van de Nederlanders een onnodig risico op hart- en vaatproblemen. Dat blijkt uit jarenlang onderzoek door de Universiteit Maastricht en onafhankelijke berekeningen door universiteiten van Leuven, Groningen en Amsterdam (VU).

 

“Bij bijna iedereen in Nederland is de vitamine K-balans verre van optimaal en bij ruim één op de drie mensen beslist zorgwekkend” zegt één van de belangrijkste Nederlandse experts op dit gebied, biochemicus dr. Cees Vermeer. Veertig jaar lang deed hij onderzoek naar de invloed van vitamine K op de gesteldheid van hart, bloedvaten en de botten. Nu vergelijkt Vermeer de bedreiging van de hartgezondheid door het veelal onopgemerkte vitamine K-tekort met “het roken van twee pakjes sigaretten per dag”.

 

Vitamine K staat misschien (nog) niet hoog op je prioriteitenlijstje, maar laten we eerst eens kijken wat we kunnen eten om voldoende vitamine K binnen te krijgen? Vermeer adviseert veel groene groenten te eten, zoals broccoli, spinazie en spruitjes. Maar ook gefermenteerde producten zoals kaas en kwark zetten we best op het menu. De bacteriën die in het fermentatieproces vrijkomen, maken vitamine K2 aan.

 

Voeding niet toereikend
Helaas blijkt onze voeding in de meeste gevallen niet toereikend om voldoende vitamine K2 binnen te krijgen. Vitamine K2 vind je vooral in Natto (gefermenteerde sojabonen) en laten we dat in de Westerse landen nou net niet zo vaak op het menu hebben staan.
Daarnaast is bij veel mensen de darmflora verstoord waardoor de aanmaak van vitamine K2 onvoldoende is.
En dat blijkt; hart – en vaatziekten staan op nummer 1 als het om volksziekten gaat.

 

Vitamine K2 en vitamine D werken samen
Vitamine D zorgt voor een betere opname van Calcium. Wanneer je vitamine D voldoende aanwezig is dan zit het met de opname van Calcium dus wel goed. O ja? Zonder Vitamine K2 is de kans groot dat de Calcium niet op de juiste plaats wordt opgeslagen. Vitamine K2 zorgt er namelijk voor dat het Calcium wordt opgeslagen in de botten en niet in de zachte weefsels zoals de bloedvaten. Bij een tekort aan vitamine K2 verharden de aderen door het opgeslagen Calcium in de vaatwanden.
Maar denk ook aan calcificatie in bijvoorbeeld de schouder (frozen shoulder) of verkalking in de voeten (hielspoor) en wat dacht je van tandsteen?

 

Meten is weten
Wil je weten hoe gezond jouw bloedvaten en botten zijn? Sinds kort is er een eenvoudige bloedtest beschikbaar die je inzicht geeft in jouw gezondheid. Daarnaast is vitamine K2 makkelijk aan te vullen met een volwaardig supplement.
Wil je hier meer over weten, neem even contact met mij op.

Dit zegt één van de belangrijkste Nederlandse experts op dit gebied van vitamine K, biochemicus dr. Cees Vermeer.

Laat staan als je roker bent, dan heb je een dubbele uitdaging!

Door tekort aan vitamine K loopt 40 procent van de Nederlanders een onnodig risico op hart- en vaatproblemen. Dat blijkt uit jarenlang onderzoek door de Universiteit Maastricht en onafhankelijke berekeningen door universiteiten van Leuven, Groningen en Amsterdam (VU).

“Bij bijna iedereen in Nederland is de vitamine K-balans verre van optimaal en bij ruim één op de drie mensen beslist zorgwekkend” zegt één van de belangrijkste Nederlandse experts op dit gebied, biochemicus dr. Cees Vermeer. Veertig jaar lang deed hij onderzoek naar de invloed van vitamine K op de gesteldheid van hart, bloedvaten en de botten. Nu vergelijkt Vermeer de bedreiging van de hartgezondheid door het veelal onopgemerkte vitamine K-tekort met “het roken van twee pakjes sigaretten per dag”.

Vitamine K staat misschien (nog) niet hoog op je prioriteitenlijstje, maar laten we eerst eens kijken wat we kunnen eten om voldoende vitamine K binnen te krijgen? Vermeer adviseert veel groene groenten te eten, zoals broccoli, spinazie en spruitjes. Maar ook gefermenteerde producten zoals kaas en kwark zetten we best op het menu. De bacteriën die in het fermentatieproces vrijkomen, maken vitamine K2 aan.

Voeding niet toereikend
Helaas blijkt onze voeding in de meeste gevallen niet toereikend om voldoende vitamine K2 binnen te krijgen. Vitamine K2 vind je vooral in Natto (gefermenteerde sojabonen) en laten we dat in de Westerse landen nou net niet zo vaak op het menu hebben staan.
Daarnaast is bij veel mensen de darmflora verstoord waardoor de aanmaak van vitamine K2 onvoldoende is.
En dat blijkt; hart – en vaatziekten staan op nummer 1 als het om volksziekten gaat.

Vitamine K2 en vitamine D werken samen
Vitamine D zorgt voor een betere opname van Calcium. Wanneer je vitamine D voldoende aanwezig is dan zit het met de opname van Calcium dus wel goed. O ja? Zonder Vitamine K2 is de kans groot dat de Calcium niet op de juiste plaats wordt opgeslagen. Vitamine K2 zorgt er namelijk voor dat het Calcium wordt opgeslagen in de botten en niet in de zachte weefsels zoals de bloedvaten. Bij een tekort aan vitamine K2 verharden de aderen door het opgeslagen Calcium in de vaatwanden.
Maar denk ook aan calcificatie in bijvoorbeeld de schouder (frozen shoulder) of verkalking in de voeten (hielspoor) en wat dacht je van tandsteen?

Meten is weten
Wil je weten hoe gezond jouw bloedvaten en botten zijn? Sinds kort is er een eenvoudige bloedtest beschikbaar die je inzicht geeft in jouw gezondheid. Daarnaast is vitamine K2 makkelijk aan te vullen met een volwaardig supplement.
Wil je hier meer over weten, neem even contact met mij op.

Na 30 jaar weet ik het zeker

Na 30 jaar weet ik het zeker! Je kunt met je leefstijl, voeding en suppletie iets doen aan MS. Op mijn 18e kreeg ik de diagnose MS. Wat ik toen nog niet wist is dat dié diagnose de aanleiding is geweest om mijn Gezondheidspraktijk te starten. Natuurlijk werd alle...

Waarom Omega 3 vetzuren?

De basis voor een gezond lichaam begint met voeding. Er zijn veel mensen bij wie gezondheid niet vanzelfsprekend is. Gezond ogende mensen die ‘spontaan’ een hartaanval of beroerte krijgen, mensen die steeds meer en vaker ‘vage’ klachten krijgen, maar ook klachten...

Autofagie is geen enge ziekte

In ons lichaam hebben we naast gezonde cellen ook cellen die beschadigd zijn. Deze beschadiging kan komen doordat onze celorganen soms anders werken dan we willen. Cellen die verhongeren (even wat minder voeding krijgen) plegen autofagie (eten zichzelf op) om bouwstoffen opnieuw te gebruiken. Door minder maaltijden per dag te eten gaat het lichaam autofagie inzetten om de beschadigde cel onderdelen en ongewenste bacteriën netjes op te ruimen.