Als je zwanger wilt raken of als je zwanger bent is het extra belangrijk dat je goed voor je lichaam zorgt.
Een gezond lichaam levert vaker een gezonde zwangerschap op en dus een goede start voor moeder, kind… en voor papa!
Verbeter je vruchtbaarheid
Het begint natuurlijk allemaal bij de kwaliteit van de zaadcel. De hoeveelheid zaadcellen, de beweeglijkheid en de vorm van de zaadcellen zijn bepalend voor de kwaliteit en daarmee de vruchtbaarheid van de man.
Om de kwaliteit van de zaadcellen te verbeteren kun je beter niet roken en beperkt alcohol gebruiken. Daarnaast spelen overgewicht en stress een grote rol als het om de kwaliteit van de zaadcellen gaat. Denk er ook aan dat je geen mobiele telefoon in je broekzak draagt vanwege de straling.
Uit onderzoek is gebleken dat vitamine C, zink en Omega 3 vetzuren een gunstige invloed kunnen hebben op de kwaliteit van de zaadcellen.
Voor de vrouw geldt natuurlijk ook dat alcohol, roken, overgewicht en stress, niet bevorderlijk zijn voor de vruchtbaarheid. Goed voor jezelf zorgen is nu extra belangrijk. Eet veel groentes en fruit en vergeet de eiwitten en gezonde vetten niet. Drink voldoende water, beweeg elke dag minimaal 30 min (het liefst buiten) en ga op tijd naar bed.
Er kunnen natuurlijk ook andere zaken spelen zoals een onregelmatige cyclus, verklevingen of blokkades in de eileider en hormonale disbalans.
Naast gezonde voeding en leefstijl aanpassingen kunnen aanvullingen van bepaalde voedingsstoffen een positieve bijdrage leveren aan de vruchtbaarheid.
Foliumzuur
Vanaf de eerste dag na de bevruchting draagt Foliumzuur bij aan de vorming van het zenuwstelsel en verkleint de kans op geboorteafwijkingen zoals spina bifida (open ruggetje) en een hazenlipje.
Foliumzuur is een bekende vitamine (B11) die aangeraden wordt al ruim voor de zwangerschap te nemen. Om Foliumzuur goed op te kunnen nemen is ook vitamine B12 en vitamine B6 nodig. Vitamine B6 kan de kans op misselijkheid tijdens de zwangerschap verlagen. Daarnaast kan gember (thee) tegen misselijkheid werken.
Vrouwen die jarenlang de pil gebruikt hebben doen er goed aan om vitamine B12 en Foliumzuur te slikken aangezien deze waarden vaak verlaagd zijn.
Vitamine D3
Vitamine D3 is één van de belangrijkste vitaminen en wordt in de huid aangemaakt onder invloed van de zon. Veel mensen komen onvoldoende in de zon of alleen als ze ingesmeerd zijn maar dan maak je helaas geen vitamine D3 aan.
Hoe donkerder de huidskleur, hoe lastiger het is om vitamine D3 aan te maken. De zon is überhaupt slechts 5 maanden per jaar fel genoeg om de huid in haar stralingsbehoefte te voorzien. Daardoor is suppletie geen luxe maar eerder een noodzaak; vooral in de donkere maanden.
Een andere belangrijke functie van vitamine D3 is de opname van calcium uit voeding en dus van belang voor de opbouw en instandhouding van skelet van zowel moeder als kind. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een tekort aan Vitamine D de kans op zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging en een laag geboortegewicht vergroot.
Magnesium
Zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de periode van borstvoeding hebben vrouwen een verhoogde behoefte aan Magnesium. Uit meerdere studies blijkt dat spierkrampen, rusteloze benen en harde buiken minder vaak voorkomen wanneer zwangere vrouwen extra magnesium slikken. Daarnaast verhoogt Magnesium het energieniveau.
Ook kan magnesium bijdragen aan een hoger geboortegewicht van de baby en een minder pijnlijke bevalling: dit werkt met name als er tijdens een bad bevalling magnesium aan het water toegevoegd wordt.
Omega 3 vetzuren
De in Omega 3 vetzuren aanwezige DHA is van belang voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen van de foetus. Wanneer er onvoldoende DHA aanwezig is dan snoept het kind dit af van de moeder.
Dit kan voor de bevalling leiden tot de bekende zwangerschapsdementie en na de bevalling tot een postnatale depressie.
Daarnaast heeft EPA uit Omega 3 vetzuren een gunstige invloed op het verminderen van het oxideren van cholesterol en op een te hoge bloeddruk.
Visolie bevat zowel EPA als DHA vetzuren. Gebruik je liever een algenolie, let dan op dat deze ook beiden bevat.
Advies
Ben je zwanger of heb je een zwangerschapswens dan geldt dat het zinvol is om advies in te winnen wat in jouw situatie en voor jouw lichaam verstandig is om te doen.
Ga niet zelf dokteren, maar win advies in van en deskundige op dit gebied.
Een gedegen onderzoek of je tekorten hebt is daar een onderdeel van. Alle genoemde voedingsstoffen zijn meetbaar en geven een goed inzicht in jouw gezondheid.
Gezond zwanger?
Ik help je er graag mee!
Maak een afspraak en samen maken we voor jou een passend plan voor een gezonde zwangerschap?
Recente reacties