Ketogeen leefstijl advies

Wat zijn ketonen

Je lichaam verbruikt brandstof (energie) om te functioneren. Het omzetten van energie uit voeding kan op twee manieren. Enerzijds kan de energie worden gehaald uit koolhydraten (glucose). Hiervoor moet insuline worden aangemaakt zodat de glucose in je cellen kan komen en de cellen deze kunnen omzetten in energie. Anderzijds kan de energie uit vetverbranding komen. Vet wordt dan in de lever omgezet in ketonen die rechtstreeks in de cel binnen gaan. Hiervoor is geen insuline nodig, de energie is direct beschikbaar. Ketonen zijn als brandstof interessant omdat ze een dubbele hoeveelheid energie leveren in vergelijking tot glucose. Ook zijn ketonen een veel schonere brandstof; er ontstaat minder afval in het lichaam.

Wanneer wij geboren worden zijn we in ketose. Dit betekent dat baby’s hun energie uit vetten/ketonen halen. Je lichaam heeft van nature een voorkeur voor ketonen als brandstof. Baby’s blijven in ketose zolang er borstvoeding gegeven wordt, omdat moedermelk een hoog vetpercentage heeft. Vet is dus een uitstekende energiebron. Zodra een baby koolhydraatrijke voeding krijgt, schakelt het vanzelf over van vetverbranding naar glucoseverbranding. Op zich is dit geen probleem, omdat ons lichaam kan schakelen tussen vet-, en glucoseverbranding.

Waar gaat het mis

Door onze Westerse leefstijl met continue hoge inname van koolhydraten (suikers) is het proces van overschakelen tussen glucose- of vetverbranding ernstig verstoord geraakt of zelfs stop gezet. We zijn voornamelijk suikerverbranders geworden. Ons lichaam vraagt voortdurend om meer koolhydraten en de overschotten hiervan worden omgezet in vet. De insulinespiegels blijven hoog waardoor vet niet kan worden verbrand. Door de continue inname van koolhydraten kunnen insulineresistentie (voorloper van diabetes) en laaggradige ontstekingen ontstaan. Deze kunnen bijdragen aan het ontstaan van ziektes zoals obesitas, diabetes, kanker, alzheimer, hart- en vaatziekten, geestelijke stoornissen, hormonale problemen, darmproblemen en huidproblemen.

Herken je dit?

Je zit niet lekker in je vel, je hebt de hele dag door behoefte aan snacks en maaltijden, je hebt geen of weinig energie en zodra je hebt gegeten volgt er een dip. Je wordt moe, voelt je duf, kunt je slecht concentreren en gaat daarom weer eten. Of je bent te zwaar en het lukt je steeds maar niet om af te vallen en/of om dit vol te houden. Je wilt wel, maar het lijkt of je wordt tegengewerkt door je brein die continue om eten roept. Bewegen of sporten lukt je moeizaam, je hebt er simpelweg de energie niet voor. Te veel stress kan dit proces nog meer negatief beïnvloeden. En dat is niet zo gek omdat stress je hele metabolisme in de war kan sturen en je geestelijk uit kan putten.

Tijd voor verandering!

Wil jij lekkerder in je vel zitten en meer energie krijgen? Dan is het overgaan naar ketonen als brandstof een goede stap. Een ketogeen voedingspatroon kan hiervoor zorgen. Je gaat maximaal 25 gram koolhydraten per dag eten en gezonde vetten tot je nemen. Na een tijdje schakelt je lichaam over op de vetverbranding en ontstaan er ketonen; je bent dan in ketose.

Door jarenlange koolhydraatrijke eetgewoontes en het verstoorde metabolisme is het voor veel mensen echter moeilijk om goed in ketose te komen en vaak nog lastiger om dit voor een lange tijd vol te houden.

Om ons lichaam te helpen dit natuurlijk evenwicht te herstellen en eenvoudig en snel een voldoende hoeveelheid ketonen in ons lichaam te krijgen zijn er door NASA exogene ketonen ontwikkeld. Deze werden in eerste instantie ontwikkeld om astronauten in de ruimte optimaal te ondersteunen en zijn later vrij gegeven voor iedereen.

Deze exogene ketonen zijn bio-identiek aan onze eigen ketonen waardoor zij 100% opgenomen worden. Binnen 60 minuten ben je in ketose en ervaar je alle voordelen van in ketose zijn!

Wat zijn de voordelen van exogene ketonen en in ketose zijn?

N

Jouw metabolisme komt meer in evenwicht

N

Insulineresistentie kan worden teruggedraaid

N

Je bloedsuikerspiegel stabiliseert

N

Je krijgt meer energie

N

Je hebt meer focus, kunt je beter concentreren

N

Je wordt alerter (je ervaart dat je “aan” staat)

N

Je ervaart minder stress

N

Je slaapt beter en dieper

N

Je krijgt betere stemming/humeur

N

Ontstekingen in je lichaam kunnen afnemen

N

Je sportprestaties kunnen verbeteren

N

Je kunt weer beter plannen en organiseren

N

Je vetverbranding wordt gestimuleerd

N

Je lichaamssamenstelling (vet/spieren) verbetert

N

Tal van mentale en fysieke klachten kunnen ondersteund worden door exogene ketonen

Ketonen en het zenuwstelsel

Het grootste voordeel van ketonen therapie zou wel eens de behandeling van aandoeningen in de hersenen kunnen zijn. Zuurstof is van levensbelang voor een goede hersenwerking. De hersenen zijn zo sterk afhankelijk van zuurstof dat de ten minste 20% van de zuurstof in het lichaam verbruiken. Dit betekent dus ook dat de hersenen bijzonder gevoelig zijn voor een zuurstofgebrek.
Ketonen verhogen de bloedstroom naar de hersenen met 39% en verbeteren zo de circulatie en de beschikbaarheid van zuurstof.

Verlichting van symptomen zijn hierdoor te zien bij hersenziekten als Alzheimer, Parkinson, ALS, traumatisch hersenletsel, MS en beroerte. Wordt er overgestapt naar een ketogene leefwijze, dan is ziekte herstel aangetoond bij  tal van patiënten.

Verstoring van de glucosestofwisseling is het onderliggende probleem van veel neurodegeneratieve ziekten. Ketonen bieden een effectievere energie bron die voorbij gaat aan de glucosestofwisseling, waardoor neuronen de levenskrachtige energie krijgen de ze nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Zo ontstaat een omgeving waarin genezing kan plaatsvinden.

Zuurstofafgifte aan cellen verbetert

Gebleken is  ook dat ketonen een krachtige kanker remmende werking kunnen hebben. Dit komt ten dele doordat kanker niet kan leven in een zuurstofrijke omgeving. Ketonen verbeteren overal in het lichaam de zuurstofafgifte in het lichaam. Een tweede reden is dat kankercellen geen ketonen kunnen gebruiken om energie te produceren. Kankercellen verbranden glucose, maar als ketonen de glucose in de bloedbaan vervangen, beginnen kankercellen te verhongeren.

Een vorm van eten die de wereld in moet dus!

         “Door de ketonen lukt het me eindelijk om mijn “cravings” onder controle te houden, ik ben relaxter en voel dat ik het afvallen nu                                                                                                                                                                                                                        echt ga volhouden

“ Door de ketonen voel ik mij veel rustiger, ik slaap beter en heb geen paniekaanvallen meer. Ook ben ik veel helderder op mijn werk, wat een heerlijk gevoel dit!”

“Eindelijk de laatste kilootjes kwijt waar ik maar niet vanaf raakte. Ook heb ik meer spierweefsel en is die vetrand rond mijn middel echt weg” 

bewegen

Hoe krijg je jouw lichaam in ketose?

Als je je strikt houdt aan de voedings samenstelling, voldoende water tot je neemt,  je stress reduceert en voldoende beweegt en slaapt vol, dan kan het  3-4 dagen duren, maar het kan ook weken duren voor je echt in ketose bent. Je metabolisme kan soms zo in de war zijn geraakt, dat je echt geduld moet hebben om op een duurzame manier gebruik te kunnen maken van de voordelen van ketose. Je kan heel ziek, beroerd en misselijk worden in de tussenliggende fase. Gewoon omdat je lichaam er maar niet aan kan wennen om geen glucose meer te gebruiken als energiebron.

Met MCT olie stimuleer je de ketonen aanmaak in je lichaam. Door een paar keer per dag een theelepel kokosolie of MCT olie toe te voegen aan je maaltijd of het gewoon zo op te eten, breng je je lichaam sneller en gemakkelijker in ketose.

  • Maar soms juist, als je je niet 100% voelt, heb je juist niet de moed om door te zetten.
    Voor deze groep en de groep die begrijpt hoe belangrijk ketonen in het bloed kunnen zijn, is er een handige oplossing gevonden
  • Door het drinken van exogene ketonen, ben je in 60 minuten in ketose en gaat dat wonderlijke proces al zijn werking doen.

Wil jij óók deze therapeutische exogene ketonen ervaren? Of advies over de ketogeen leefstijl aangepast aan jouw wensen en doelen?   

Stuur me een berichtje en we gaan meteen aan de slag!

                                                          Je bent het waard om je goed te voelen.