Tanita meting

In mijn praktijk maak ik gebruik van Tanita metingen bij de voedingsprogramma’s. Ook kan ik een losse Tanita meting bij je doen. Daarom vertel ik je graag iets meer over wat een Tanita meting eigenlijk is en wat je ermee meet.

Wat is het nut van de Tanita meting?

In vergelijking met traditionele gezondheidsindicatoren zoals de BMI (Body Mass Index) of de huidplooimeter (plaatselijk meten van het vetpercentage) biedt de Tanita meting met de Body Composition Analyzer een overzicht van alle benodigde waarden om je fysieke gesteldheid te beoordelen. Met deze indicatie van je actuele gezondheid als uitgangspunt stellen we jouw persoonlijke plan van aanpak samen. Een Body Composition Analyzer berekend niet alleen op nauwkeurige wijze je BMI, maar is ook in staat om jouw vetpercentage, spiermassa en lichaamsvocht te analyseren.

Hoe verloopt de meting?

Je stapt met blote voeten op de weegschaal. Een elektronisch stroomsignaal meet de impedantie in het lichaam en maakt een berekening van de weerstand en reactant en geeft zo met een hoge nauwkeurigheid een analyse van de lichaamssamenstelling.

Tijdens deze Bio-impedantiemeting wordt de lichaamssamenstelling geanalyseerd aan de hand van de aanwezige spier-, vet-, vocht- en botmassa. Je voelt niets van de meting.

Body Composition, ofwel ‘lichaamssamenstelling’ is de manier waarop het lichaam is onderverdeeld in verschillende weefsels. De opbouw van de lichaamssamenstelling is een goede voorspelling van jouw fysieke gezondheid. Met jouw waarden als uitgangspunt maken we een persoonlijk plan van aanpak om jouw gezondheid te verbeteren.

Wat wordt er gemeten?

N

Lichaamsvocht

TBW (Total Body Water) is het aandeel vocht dat in het lichaam ligt opgeslagen als percentage van het totale lichaamsgewicht. Vocht is essentieel voor de gezondheid; het regelt de lichaamstemperatuur en de afdrijving van afvalstoffen. Dagelijks verlies je veel vocht via urine, ademhaling en zweet . Advies aan volwassenen is om dagelijks minimaal 2 liter vocht te drinken.

Het vochtpercentage is deels afhankelijk van de verdeling spier- en vetmassa in het lichaam. Dit verklaart ook het verschil in gezonde waarden voor mannen en vrouwen. De vrouwen hebben van nature weer een hoger vetpercentage dan mannen.

Een gezond vochtpercentage:
Vrouw 45% – 60% Man: 50% – 65%

N

Botmassa

Hoewel het niet waarschijnlijk is dat jouw botmassa grote veranderingen zal ondergaan op de korte termijn is het wel van belang om de botten gezond te houden. Bot bestaat uit levende cellen met o.a. botmineralen. Een gebalanceerd dieet rijk aan calcium in combinatie met een gezonde hoeveelheid aan lichaamsbeweging is essentieel in het onderhouden van je botten.

Het bijhouden van de botmassa is interessant voor op de langere termijn. Veranderingen in je lichaamssamenstelling gaan gepaard met veranderingen in je botmassa. Gezonde botmassa ligt in de meting tussen 2 en 4*.

*De manier waarop Tanita de botmassa berekend is geen geschikte vervanging voor een medische botscan.

N

BMR

BMR is de Basale Metabolische Snelheid oftewel de stofwisselingssnelheid.

Je lichaam verbrandt ook calorieën terwijl je in rust bent of slaapt. BMR geeft de minimale energie die je dan verbruikt voor een goede ademhaling en bloedsomloop.

Hier geldt; hoe méér spieren, hoe hoger de BMR en hoe sneller jouw lichaam reservevet kan verbranden.

Met een nieuw, gezond voedingspatroon en bewegingspatroon dat met elkaar in balans is, is het dus mogelijk om spieren op te bouwen en je vetverbranding positief te beïnvloeden.

N

Metabolische leeftijd

Dit is de gezondheidsleeftijd van jouw lichaam, gebaseerd op een vergelijking van het BMR met het gemiddelde BMR in jouw leeftijdscategorie.

De metabolische leeftijd geeft dus een indicatie van de gemiddelde leeftijd die bij jouw stofwisseling past.
Hoe lager de metabolische leeftijd, hoe meer calorieën je in rust verbrand en hoe ‘gezonder’ je dus bent.

Is de metabolische leeftijd hoger dan de werkelijke leeftijd, dan is dat een aanduiding voor extra aandacht voor verbetering van de stofwisseling, met name door het verhogen van de spiermassa!

N

Viscerale vetwaarde

Het viscerale vet, ook wel ‘buikvet’ genoemd, is het vet dat ligt opgeslagen rondom de organen zoals hart, longen, maag, lever, nieren, darmen in de romp. Dit is niet gewenst voor een goede gezondheid.

Visceraal vet is dus onzichtbaar vet wat ook bij slanke mensen inwendig rond de organen kan zitten. Zij zijn daardoor toch relatief ongezond wat op de langere duur een sluipend gevaar is.

Heren: je buikvet is gezond als het ligt tussen de 6 en de 8, hooguit 9.
Dames: je buikvet is gezond als het ligt tussen de 4 en de 6, hooguit 7.

N

BMI Body Mass Index

De BMI is de verhouding tussen het gewicht en lengte. BMI is een gezondheidsindicator die aangeeft of je gewicht gezond is in relatie tot je lengte of dat je overgewicht of ondergewicht hebt.
Bij 30 en hoger spreken we van obesitas (ziekmakend overgewicht).

Tegenwoordig kijken we naar (over)gewicht in relatie tot de lichaamssamenstelling, waarbij inzichtelijk wordt gemaakt hoe het gewicht is verdeeld ten behoeve van spier- en vetmassa.

N

Vetpercentage

Het vetpercentage staat voor de vetmassa in verhouding tot het totale lichaamsgewicht.

Vetmassa: de vetmassa staat voor het de optelsom van het aanwezige vet in het lichaam, uitgedrukt in kilogrammen.

Lichaamsvet is essentieel voor de overleving van de mens. Het heeft verschillende functies zoals het reguleren van de lichaamstemperatuur, het opslaan van vitamines en beschermen vitale organen en gewrichten. Het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en verschillende vormen van kanker.

Maar ook een te laag vetpercentage is gevaarlijk voor de gezondheid en verhoogd de kans op osteoporose op latere leeftijd en kan voor onregelmatigheden zorgen in de hormoonbalans.

N

Spiermassa

De spiermassa is een schatting van het totaal gewicht aan spieren in je lichaam, uitgedrukt in kilogram.
De spiermassa wordt berekend inclusief de skeletspieren, de fijnere spieren zoals die in het hart en maag en het opgeslagen water in deze spieren.

Dit is een goede indicator voor de hoeveelheid energie die iemand op een dag verbrand in rust, de BMR of de ruststofwisseling.

Een hogere spiermassa zorgt voor een snellere stofwisseling wat op den duur de vetverbranding verhoogd.

Het bijhouden van de spiermassa kan als ondersteuning worden gebruikt bij het berekenen van de ruststofwisseling. Ook maakt het inzichtelijk welke impact trainingen hebben op jouw spiermassa.

Alle metingen op een rij

Gewicht
Lichaamsvocht
Botmassa
BMR
Metabolische leeftijd
Viscerale vet
BMI
Vetpercentage
Spiermassa

Bij iedere meting ontvang je een print met jouw meetwaarden!

 

Kortom

Het is belangrijk om te weten wat er in het lichaam gebeurd. Worden er vetten verbrand of ben je juist de eiwitten aan het verbranden?

Is het vocht percentage toegenomen of spiermassa? Dit is heel nuttige informatie om te helpen naar een passend behandel traject, wat je doel ook is!

 

Tarieven

Losse meting             € 17,50

5 metingen kaart      €  75,-

10 metingen kaart    € 125,-

Een meting met uitleg duurt 15 minuten.