Na 30 jaar weet ik het zeker!
Je kunt met je leefstijl, voeding en suppletie iets doen aan MS.

Op mijn 18e kreeg ik de diagnose MS. Wat ik toen nog niet wist is dat dié diagnose de aanleiding is geweest om mijn Gezondheidspraktijk te starten.

Natuurlijk werd alle vaste grond onder mij weggeslagen en het heeft maanden geduurd voor ik weer herstelt was en weer kon gaan bouwen aan het vertrouwen krijgen in mijn lichaam.

Want dat doet MS; bij elke schub (ontstekingsaanval) begin je weer op 0. Wat kan ik nog wel qua energie en welke lichaamsfuncties doen het weer, of nee, is dit blijvende schade. Moet ik de rest van mijn leven… dealen met slecht lopen, slecht praten, altijd maar moe, moe, moe…
Je zult wel denken; wat een klaagzang, maar mensen met MS weten precies wat ik bedoel!

Niet zeuren en door, dat is mijn Westlandse mentaliteit. Zo ben ik opgevoed, opgegroeid.

Ik ben nu 48, het jaar waarin ik 30 jaar geleden de diagnose MS kreeg… eerst wat klachten aan mijn rechteroog… 4 maanden later, verlamming van de rechterkant van mijn lichaam en gevoelsstoornissen. Zakte door mijn been heen en kon nog geen kopje vasthouden.

Ik kreeg een tip in het ziekenhuis; doe rustig aan met koffie, chocola en varkensvlees. Oké, dus voeding heeft invloed op mijn ziekte? Er is dus iets wat ik zelf kan doen?

YES! Dat was voor mij de trigger om verder te zoeken naar mogelijkheden om mijn ziekte onder controle te houden.

En ja, ook ik kreeg veel goedbedoelde tips en adviezen uit mijn omgeving. Maar ja, waar doe je goed aan? Een van de tips om aan de slag te gaan met tarwegras heb ik opgevolgd. Tarwegras werkt reinigend en voedend naast een gezond voedingspatroon natuurlijk. Dit was in Nederland niet verkrijgbaar en liet ik het dus uit Amerika komen.

Het deed me goed. Totdat het gebruik van zeewier op mijn pad kwam. Zeewier blijkt nog beter het lichaam te ontgiften, te voorzien van mineralen en krachtiger te zijn dan tarwegras. En zo is mijn zoektocht naar telkens de beste mogelijkheden voor mijn lichaam begonnen.
Gelukkig heb ik de ontstekingsaanvallen op deze manier zeer beperkt kunnen houden de afgelopen 30 jaar. Helaas na mijn eerste zwangerschap ging het flink mis, maar daar weer bovenop gekomen, wel met restschade.

Toen ik ruim 10 jaar geleden mezelf ging verdiepen in de Orthomoleculaire geneeskunde gingen de kwartjes vallen. Ik ging begrijpen waarom mijn aanpak zo goed werkte en sterker nog, er waren nog meer mogelijkheden voor verbetering.

Het belangrijkste doel bij de aanpak bij MS is het voorkomen van nieuwe schubs. Een nieuwe ontsteking kan blijvende schade betekenen en dat wil je echt voorkomen.

Mijn aanpak is daar dan ook volledig op gericht met voeding, suppletie en je leefstijl.
En dat werkt! Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor de vele MS patiënten die ik zie in mijn praktijk!
Het geeft ze weer hoop, moed en motivatie, hoe fijn is dat!

Onlangs zag ik zelfs dat mijn aanpak onderzocht gaat worden door de Stichting MS Research. Ook vanuit die hoek komt men er steeds meer achter dat medicatie geven om MS te remmen niet de oplossing is op de lange termijn. En dat van het voedingscentrum heb ik even niet gelezen😉, maar doneren voor dit onderzoek zou natuurlijk fantastisch zijn!

Voor mij is dit onderzoek een bevestiging van wat ik al jaren naleef en waarvan ik de werking al bewezen heb voor mijzelf en in de praktijk.

Mocht jij aan de slag willen met jouw gezondheid, je bent welkom!